تمام آپارتمان و مجتمعهایی که این روزها ساخته میشوند دارای آسانسور هستند و جای خالی آن در ساختمانهای ۴ طبقهای که همین چند سال پیش ساخته شدهاند به شدت احساس میشود. همه ما تقریباً هر روز سوار آسانسور میشویم و در آن احساس خطر نمیکنیم اما آیا آسانسورها کاملاً ایمن هستند؟ آیا اتفاق افتادن هر نوع حادثهای در داخل آن غیر ممکن است؟ باید بگوییم که خیر! ممکن است در آسانسور حادثهای اتفاق بیفتد و افراد داخل آن آسیب ببینند. در این شرایط داشتن بیمه آسانسور خیال افراد را از نظر خسارتهای مالی راحت میکند. برای اطلاع از چگونگی خرید بیمه آسانسور و تمام جزییات آن با بیمیتو همراه شوید.
بیمه آسانسور چیست؟
بیمه آسانسور نوعی بیمه مسئولیت مدنی است. این بیمه خسارتهایی که در زمان استفاده از آسانسور و در داخل آن اتفاق میافتند، را پرداخت میکند. حوادث آسانسور اگرچه کم اما مانند هر حادثهای غیرقابل پیشبینی هستند و به همین خاطر خرید بیمه آسانسور لازم و ضروری است.
چه کسی باید آسانسور را بیمه کند؟
در ساختمانهای مسکونی مدیر ساختمان باید آسانسور را بیمه کند. در حادثههای آسانسور افراد مختلفی مانند شرکت سرویس و نگهداری آسانسور، شرکت طراحی و نصب آسانسور و البته مالک یا مالکین ساختمان مقصر شناخته میشوند. هر کدام از آنها به نسبتی در حادثه مقصر هستند.
مثلاً در حادثهای شرکت سرویس و نگهداری ۳۰٪ و مالکین ۷۰٪ مقصر شناخته میشوند، در این شرایط باید هرکدام درصد مشخص شده از خسارت را پرداخت کنند. به همین دلیل داشتن بیمه آسانسور جدگانه برای هر یک از آنها ضروری است.
توجه کنید که بیمه آسانسور بخشی از هزینههای اساسی ساختمان است و خرید آن بر عهده مالک است.
نقش مدیر ساختمان در خرید بیمه آسانسور و نگهداری از آن
مدیریت ساختمان علاوه بر تمام وظایفی که دارد، باید از آسانسور هم نگهداری کند. یکی از مهمترین وظایف او خرید بیمه آسانسور است. برای نگهداری از آسانسور باید کارهای زیر انجام شوند:
بررسی گواهی استاندارد آسانسور (داشتن این گواهی برای تمام ساختمانهای ساخته شده بعد از سال ۱۳۸۳ ضروری است)
بستن قرارداد با شرکتهای سرویس و نگهداری آسانسور برای بررسیهای دورهای سلامت آسانسور (این شرکتها باید از وزارت صنایع و معادن مجوز داشته باشند)
بستن قرارداد سالیانه با شرکتهای دارای پروانه طراحی و مونتاژ از وزارت صمت و دریافت استاندارد ادواری آسانسور
مدیران ساختمان یا مجتمعها باید به نمایندگی از تمام مالکین، بیمه آسانسور را تهیه کنند.
بیمه آسانسور چه پوششهایی دارد؟
پوششهای اصلی بیمه آسانسور پرداخت دیه فوت و نقص عضو، هزینههای پزشکی و پوشش بار است.
در آسانسورهای معمولی اگر افراد در زمان استفاده از آسانسور و سوار آن آسیب ببینند، بیمه دیه و هزینههای پزشکی را پرداخت میکند.
پوشش بار تنها برای آسانسورهای باری وجود دارد و در این آسانسورها افراد تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرند.
در صورت استفاده بیش از ظرفیت مجاز، بیمه غرامت را تا سقف گنجایش آسانسور یا همان تعداد افراد مجاز پرداخت میکند.
افراد در آسانسور و پوششهای بیمه آسانسور
بیمه آسانسور چه هزینههایی را پرداخت نمیکند؟
بیمه آسانسور خسارتهایی فیزیکی که به خود آسانسور وارد شدهاند را پرداخت نمیکند. برای جبران این خسارتها باید بیمه آتشسوزی تهیه کنید تا تمام ساختمان در برابر آتش، صاعقه، انفجار و زلزله بیمه باشند.
توجه داشته باشید که خرید بیمه آسانسور تنها اشخاص یا اموال داخل آن را بیمه میکند. یعنی خسارتهایی که خارج کابین اتفاق بیفتند یا حین استفاده نباشند، تحت پوشش بیمه نیستند.
داشتن قرارداد سرویس و نگهداری و گواهی استاندارد از دیگر شرایط پرداخت خسارت توسط شرکت بیمه هستند. یعنی در صورت نداشتن آنها، شاید موفق به دریافت خسارتتان از شرکت بیمه نشوید.
قیمت بیمه آسانسور چقدر است؟
قیمت بیمه آسانسور به عوامل مختلف زیر بستگی دارد:
نرخ دیه در هر سال
نوع کاربری آسانسور (مسکونی، اداری-تجاری یا باربری)
ظرفیت آسانسور
تعداد طبقات توقف آسانسور
داشتن درب کشویی
سقف هزینههای پزشکی
نرخ دیه در سال ۱۴۰۰ برای ماههای عادی ۴۸۰ و در ماههای حرام ۶۴۰ میلیون تومان است. مقدار هزینه پزشکی در نظر گرفته شده در این سال هم بین ۵ تا ۴۰ میلیون تومان است. هرچه مقدار هزینه پزشکی بیشتر باشد، حق بیمه آسانسور هم بیشتر میشود.
کاربری ساختمانی که آسانسور در آن نصب شده است هم یکی از موارد تعیین کننده قیمت بیمه آسانسور است. در ساختمانهای تجاری و اداری به قیمت بیمهنامه ۲۰٪ اضافه میشود.
اگر تعداد طبقههای ساختمان بیشتر از ۱۵ طبقه باشد در بیشتر شرکتهای بیمه ۱۵٪ به قیمت اضافه میشود. البته این مقدار در شرکتهای بیمه مختلف با هم متفاوت است.
مدل در آسانسور هم در قیمت بیمه تأثیرگذار است. اگر آسانسور دارای در داخلی اتاقک نباشد، حق بیمه آن ۵٪ گرانتر میشود.
آیا خرید بیمه آسانسور اجباری است؟
خیر، خرید بیمه آسانسور اجباری نیست. یعنی مدیر و مالکان ساختمان به خاطر نخریدن آن جریمه نمیشوند، اما اگر حادثهای پیش بیاید آنها مسئول جبران خسارتها هستند. در این وضعیت نداشتن بیمه آسانسور حسابی دردسر ساز میشود. با توجه به هزینه ارزان خرید بیمه آسانسور پیشنهاد میکنیم که حتماً آن را برای ساختمانتان تهیه کنید.